Як правильно харчуватися взимку? Зимовий раціон має бути різноманітним, містити овочі та фрукти для отримання необхідних організму вітамінів і мінералів. Принципи дієтичного харчування взимку:
-вживати їжу невеликими дробовими порціями чотири-п'ять разів на день для підтримки достатньої кількості енергії;
-відмовитися від вживання продуктів з великим вмістом жиру, цукру та солі;
- дотримуватися достатньої калорійності харчування за рахунок вживання білкової та вуглеводної їжі;
-дотримуватися питного режиму для уникнення зневоднення організму;
-включити в раціон гарячі та рідкі страви (супи, бульйони) для зігрівання та отримання поживних речовин;
- вживати сезонні продукти (цитрусові, коренеплоди);
-обмежити вживання алкоголю, не вживати алкогольні напої на морозі, оскільки вони сприяють швидкій втраті тепла;
-включити в раціон продукти, що зміцнюють імунітет (цибуля,часник, імбир).
Раціон харчування взимку має відрізнятися від осіннього чи літнього більшою калорійністю, оскільки на холоді організм витрачає більше енергії. Особливості правильного харчування взимку включають: споживання їжі, багатої на вітаміни А, Е, С, для захисту організму від вірусів та інфекцій;
-вживання продуктів з вітаміном D (яєць, риби, молочних продуктів);
-споживання достатньої кількості білка для підтримки енергії;
-вживання продуктів, що містять жирні кислоти, для профілактики серцево-судинних захворювань;
-відмова від монодієт, вживання різноманітних продуктів, багатих на білки, жири та вуглеводи;
- вживання продуктів, що містять клітковину (свіжих овочів і фруктів).
Не рекомендується підвищувати калорійність раціону за рахунок жирної та солодкої їжі. Необхідно вживати корисні вуглеводи (каші, бобові, цільнозерновий хліб), щоб насититися й отримати користь від харчування. Взимку зменшується споживання свіжих овочів і фруктів, що може спричинити авітаміноз. У зимовий раціон обов'язково потрібно включити цитрусові, ягоди, зелень, щоб в організм надходила достатня кількість вітамінів. Продукти за правильного харчування взимку мають містити жири, білки, вуглеводи та антиоксиданти:
-жири. Корисні жири містяться в горіхах, авокадо, жирних сортах риби (тунці, скумбрії, лососі), оливковій олії;
-білки. Джерелом білків є молочні та м'ясні продукти, бобові, яйця;
-вуглеводи. В організм мають надходити повільні вуглеводи, які містяться в злакових (вівсянці, рисі, гречці), овочах, фруктах і ягодах;
-антиоксиданти. Допомагають боротися з окисними процесами в організмі, містяться в овочах (капусті, буряку, цибулі), фруктах (яблуках, авокадо), горіхах і насінні.
Взимку необхідно вживати продукти, багаті на залізо, для прискорення обміну речовин і запобігання анемії (недокрів'я). Рекомендується включити в раціон червоне м'ясо, бобові, яйця, печінку, шпинат. Дитяче харчування на зиму має містити достатню кількість білка (для росту організму) та клітковини (для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту). Також дітям необхідно вживати кисломолочні продукти (йогурти, сири), необхідні для здоров'я та росту кісток.
Новоукраїнське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області