Припинення централізованого водопостачання – загроза поширення кишкової інфекції

У випадку можливого припинення централізованого водопостачання в разі надзвичайної ситуації, щоб убезпечитися від ризику зараження інфекційними хворобами, рекомендуємо споживати лише очищену фасовану бутильовану воду або очищену воду, що розливається в ємності для індивідуального користування.

Зберігати питну воду необхідно у закритих ємностях. При цьому доцільно позначити ємності бирками «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб» тощо. Бажано завжди мати 2-3-добовий запас води.

Перед використанням питної води з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), її необхідно знезаразити. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води (воду треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні такої води у чистій і добре закритій ємності, термін придатності не повинен перевищувати однієї доби.

Звертаємо увагу! Перед використанням такої води варто оцінити її за органолептичними якостями (прозорістю, кольором та запахом). Якщо вода має неприємний запах, забарвлена в будь-який колір і не прозора - вона непридатна для споживання! Водночас вода з відкритих водойм може використовуватися тільки для технічних цілей!

Ще одним значущим фактором розповсюдження інфекцій є брудні руки.

Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. Тому в разі їх видимого забруднення якомога ретельніше промийте руки водою із милом протягом 30 секунд. Для висушування рук після миття рекомендуємо користуватися одноразовими паперовими рушниками, а за їхньої відсутності - індивідуальним тканинним рушником.

За відсутності можливості помити руки водою можна використати вологі серветки, після чого застосувати антисептик для рук з вмістом спирту не менше 70%. Мінімальний час обробки рук антисептиком становить не менше 30 секунд.

Обов’язково дотримуйтесь гігієни рук:

  • перед приготуванням і прийомом їжі;
  • після відвідування туалету;
  • після того, як прийшли з вулиці;
  • коли руки візуально забруднені;
  • після контакту з домашніми улюбленцями.

За перших ознак кишкової інфекції одразу зверніться за допомогою до медичного закладу. Дбайте про своє здоров’я та здоров’я рідних і близьких!

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Поділитися: