Профілактика спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь у разі весняної повені та паводків
Не слід вживати продукти, консервацію, які були підтоплені водою під час повені, забруднені, з пошкодженою упаковкою тощо.
Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв. Ретельно промийте продукти питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом. Використовувати тільки кип’ячену воду. Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте, щоб їх дотримувались діти.
Після сходу води з ґрунту необхідно:
· провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
· індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;
· колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровміснихпрепаратів;
· провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
· підвали, житлові приміщення розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами. Домашній посуд продезінфікувати. Подвір’я очистити від нанесеного бруду.
У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!
Новоукраїнське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області