Заклади освіти готуються до нового навчального року

Одним з найбільш актуальних питань держави – є забезпечення належних умов для гарантування безпеки, охорони здоров’я, навчання, виховання, фізичного, психічного, соціального, духовного та інтелектуального розвитку дітей, тому одним з пріоритетних напрямків в роботі Новоукраїнського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, у сфері санітарного законодавства – є підготовка закладів освіти до нового навчального року.

В загальноосвітніх навчальних закладах повинні бути створені умови спрямовані на збереження та зміцнення здоров’я дітей, запобігання захворюванням, отруєнням, травмам, забрудненню навколишнього середовища, такими, що відповідають вимогам чинних санітарних норм.

При підготовці закладів освіти до нового навчального року, пропонуємо органам місцевого самоврядування, начальникам управлінь (відділів) освіти та керівникам закладів, керуватися наступними нормативними документами:

– Рекомендації ДСНС щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти, згідно наказу МВС України від 09 липня 2018 року N 579 та інші документи з цього питання, актуальні на момент відкриття закладів;

- Закон України «Про систему громадського здоровʼя» від 06.09.2022 №2573-ІХ,

- Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від06.04.2000року№1645-III;

– Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення»;– ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;

– Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ України №2205 від 25.09.2020р.;

- Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 року

№ 234,

– Постанова КМУ від 24 березня 2021р. №305 «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;– Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР.З метою своєчасного та якісного обстеження закладів освіти Новоукраїнського району до нового навчального року 2024/2025 в умовах дії воєнного стану, спеціалістами Новоукраїнського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області були проведені комісійні перевірки.

У ході перевірок основними питаннями були: забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя учасників освітнього процесу, проведення ремонтних робіт навчальних кабінетів, спортивних залів, приміщень соціально-побутового призначення, покрівель, стан парканів, спортивних майданчиків, стадіонів, недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності, гігієнічне виховання, безпечне перебування у закладі, організація повноцінного харчування, облаштування шкільних харчоблоків відповідно до вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, у тому числі погодження чотиритижневе сезонне меню, яке направлялося для погодження,здійснення належного медичного обслуговування, збалансованість режиму дня, цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності.

З урахуванням вимог діючих нормативних актів, освітній процес не зможуть відновити заклади, в яких не будуть створені умови, що відповідають чинним нормативним вимогам. Основні завдання при підготовці навчальних закладів до нового навчального року:– наявність та відповідне облаштування укриття, згідно вимог Рекомендацій ДСНС щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти;– приведення санітарно-технічного стану навчальних приміщень, приміщень харчоблоку – у відповідність до вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України №2205 від 25.09.2020р.

– забезпечення навчального закладу водою гарантованої якості, організація проведення виробничого контролю якості питної води, згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;

– створення в навчальному закладі умов для організації повноцінного, збалансованого, раціонального харчування, згідно вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України №2205 від 25.09.2020р., Постанови КМУ від 24.03. 2021р. №305 «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР.

Підготовка закладу освіти до нового навчального року є відповідальним і вкрай важливим процесом для колективу школи. Впевнені, що ви з ним гідно впораєтесь та зробите навіть неможливе, аби школярі почувалися безпечно та комфортно у закладі!

Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Поділитися: