Грибний сезон нині в самому розпалі. Любителі тихого полювання масово вирушають в ліс, аби задовольнити свій азарт. Проте, на жаль, в цей період зростає і кількість випадків отруєння грибами. Найчастіше отруєння трапляються з причин зовнішньої схожості їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Однак отруїтися можна не лише отруйними грибами, а й їстівними, якщо вони виросли на забруднених територіях та не пройшли належної термічної обробки.
Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитися відрізняти небезпечні та умовно їстівні гриби від їстівних:
- кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;
- не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина та хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. В жодному разі не можна вживати сирі гриби. Перш ніж починати готувати страву або робити заготівлі, потрібно уважно перевірити зібрані гриби. Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді не більше доби. Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують грудьми.
Симптоми отруєння грибами можуть варіюватися від розладу шлунку до загрозливої життю поліорганної недостатності зі смертельним результатом. Серйозні симптоми не завжди виникають відразу після вживання, а часто лише після того, як токсин уразить нирки або печінку.
Іноді це може відбутись через кілька днів чи навіть тижнів. Проявлятися симптоми грибного отруєння можуть у вигляді запаморочення, нудоти, сильної спраги, судом, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду лікаря потерпілому необхідно надати першу допомогу:
- промити шлунок чистою водою;
- давати пити багато рідини (підсолена вода чи прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу: це може прискорити всмоктування токсинів в організм,
- забезпечити потерпілому постільний режим.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв, адже їх дослідження може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Не займайтеся самолікуванням - це небезпечно для життя! Лікування при отруєнні грибами необхідно здійснювати у спеціалізованих лікувальних установах, методи лікування при отруєнні грибами залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.
Новоукраїнське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області