Заходи профілактики африканської чуми свиней

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території району та недопущення занесення африканської чуми свиней Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней, посилити заходи з профілактики та недопущення АЧС.

Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС):

  1. АЧС не становить небезпеки для людини;
  2. Людина опосередковано (шляхом забруднення матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести хворобу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
  3. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Що мають знати власники тварин - АЧС є:

  • гострою (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
  • висококонтагіозною (надзвичайно заразна);
  • інфекційною (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
  • вірусною (на збудник не діють антибіотики, тому немає лікування);
  • хворобою свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту або опосередковано:

  • через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал;
  • при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Зазначимо, що АЧС є однією з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів у разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

  • утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись «закритого режиму» роботи;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
  • не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
  • не згодовувати свиням харчові відходи.

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Поділитися: