Профілактика захворювань на грип та ГРІ

04.10.2022

Грип та гострі респіраторні інфекції (ГРІ) належать до найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть викликати епідемії та пандемії.

Механізм передачі — повітряно-крапельний.

Основним джерелом збудників є хвора людина, яка заразна протягом усього періоду хвороби (3–7 днів).

Небезпечними є особи із стертим і безсимптомним перебігом хвороби, котрі продовжують вести активний спосіб життя. Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, порушується сон. Здебільшого на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки. Температура тіла може сягати 38-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень (бронхіт, пневмонія, набряк легень і мозку, гайморит, фронтит, отит тощо).

Профілактика захворювань.

Найбільш ефективною є вакцинація. Її потрібно проводити не пізніше за 3 тижні до прогнозованого підйому захворюваності на грип для формування імунітету.

Не менш важливою є неспецифічна профілактика і проводяться як напередодні осінньо-зимового періоду, так і в період епідемії.

Ефективними є наступні методи:

— повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді (вживання цитрусових, цибулі, часнику);

— фізичні вправи та загартовування;

— вживання загальнозміцнюючих та тонізуючо —імуномодулюючих препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії (аміксин, амізон, ремантадин тощо).

— широко застосовувати засоби нетрадиційної (народної) медицини, гомеопатичні препарати.

Рекомендовані протиепідемічні заходи:

— проводити вологе прибирання 3 раза на добу із застосуванням дезінфікуючих засобів;

— провітрювати приміщення 2-4 рази на добу;

— після відвідин громадських місць обов’язково ретельно мити руки з милом або користуватися антибактеріальними серветками.

— прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чханні;

— не брати немитими руками їжу і не торкайтеся ними до обличчя;

Лікування гострих респіраторних інфекцій та грипу є складною проблемою, тому його має визначати лікар. У разі виникнення зазначених симптомів обов’язково зверніться за медичною допомогою до лікаря!

Новомиргородське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Поділитися: