Кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Провідна роль у профілактиці кишкових інфекцій належить санітарній культурі населення, його обізнаності та правильній орієнтації в організації профілактичних і протиепідемічних заходів.
Сьогодні розглянемо як діяти при виявленні хворого на кишкову інфекцію.
Після госпіталізації хворого в стаціонар, необхідно провести заключну дезінфекцію квартири самостійно згідно з інструкцією до дезінфекційного засобу, або можна викликати фахівців для повної дезінфекції житлового приміщення чи офісу.
Якщо хворий залишається лікуватися вдома, необхідно дотримуватися режиму, встановленому для кишкових інфекцій, у тому числі вірусної етіології:
- ізолювати хворого, якщо можливо, в окремій кімнаті, забезпечити особистим посудом, рушником, який потрібно міняти щодня. Хворий повинен суворо дотримуватися правил особистої гігієни, особливо після відвідування туалету;
- проводити двічі на день вологе прибирання приміщення (кімнати), у тому числі меблів з використанням деззасобів. Особливу увагу необхідно звернути на туалетну кімнату, не забувати обробляти ручки дверей, крани, зливні кнопки сантехніки;
- килими, м'які іграшки двічі прочистити щіткою, змоченою в дезінфікуючому розчині (противірусної концентрації) і прибрати з кімнати;
- у подальшому інші іграшки і посуд (після кожного прийому їжі) знезаражувати деззасобами (двічі на день), мити мильно-содовим розчином і ретельно прополіскувати;
- натільна і постільна білизна хворого підлягає по мірі забруднення або 1 раз в 5 днів заміни (до прання має перебувати в щільно закритому целофановому пакеті), а при забрудненні блювотними масами або фекаліями - обов'язковій дезінфекція (замочування в дезрозчині на 30-60 хвилин або кип'ятіння);
- при попаданні блювотних мас, випорожнень на підлогу або предмети меблів - використовувати для прибирання ганчір'я, після чого вимити і продезінфікувати його, або викинути, упакувавши в окремий пакет;
- обідній стіл після кожного прийому їжі протирати деззасобом. Ганчір'я для посуду і інвентар після прибирання після прибирання знезаражують (можна шляхом кип'ятіння), доцільно використовувати одноразові серветки, ганчірки.
Пам'ятайте, головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це частіше мити руки з милом.
Нагадуємо, щоб зменшити ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань необхідно дотримуватися рекомендацій.
Новомиргородське управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області