Почистити криницю — це важлива необхідність і робити цю процедуру потрібно регулярно

16.05.2022

Новомиргородське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів колодязьної води, звертає увагу громадян про необхідність проведення профілактичного чищення та знезараження джерела води.

Колодязна вода в приватному секторі застосовується доволі часто. Тому питання: «Як очистити воду» не втрачає своєї актуальності. Вона може використовуватися в як в господарстві, так і в якості питної, також на ній готують їжу. Екологічний стан в регіонах України на сьогоднішній день буває різним, деяку воду взагалі не рекомендується вживати.

Причини забруднення води в колодязі

Почистити криницю — це важлива необхідність і робити цю процедуру треба регулярно. Причин забруднення води може бути безліч. Наприклад, навесні в період паводків різні токсичні сполуки можуть «припливати» з інших локацій. Почистити колодязь, можна за допомогою засобів дезінфекції, ця методика часто застосовується у приміських околицях.

Чистка необхідна, але завжди слід пам’ятати, що також регулярно потрібно робити лабораторні тести. Очищення води може вважатися завершеною процедурою, якщо існує довідка відповідальної санітарної служби, яка провела професійні дослідження. Така організація повинна мати ліцензії та сертифікати на реалізацію подібної діяльності.

Ще один міф — це «на око» перевіряти воду, керуючись критеріями:

  1. Прозорість.
  2. Смак.

Наприклад, солодкуватий присмак може свідчити він наявності оксиду свинцю. Таке з’єднання вкрай несприятливо діє на здоров’я людини

У верхніх водоносних пластах є колонії мікробів, які генерують сірководень, який неминуче потрапляє в джерело; він може бути небезпечним не тільки для дітей, але і дорослих. У колодязь на дно можуть потрапляти трупи гризунів і комах. Апріорі вважати колодязну воду джерельною, тобто кришталево чистою — це неправильно. Проблему можна вирішити різними шляхами, наприклад, зробити свердловину на вашій ділянці.

Деякі причини забруднення води в колодязі:

  1. Природні обставини.
  2. Промислові та побутові відходи.

Приклад:

Якщо колодязь побудований на плавунах, то змінюється хімічна структура рідини, тому що зростає концентрація колоїдних сполук.

Способи очищення води в криниці або колодязі

Турбота про очистку колодязя є повсякденною рутиною. Багато несприятливих явищ можна запобігти, якщо знати деяку інформацію. Відстань повинна перевищувати 50 метрів від об’єктів:

  1. Вбиральня.
  2. Вигрібні ями.
  3. Каналізація.
  4. Старі колодязі.

Не можна створювати джерела затопленої місцевості, а також там, де можлива нова деформація грунту.

В середньому раз на рік треба поводити відкачування води, робити очищення і дезінфекцію.

При ремонті або будівництві колодязів дотримуються вимоги:

  1. У стінках не повинно бути тріщин, всі стики закладаються цементним розчином.
  2. Для облицювання стін застосовується кераміка, цегла, камінь.
  3. Часто використовують залізобетонні кільця.
  4. Підводна частина поглиблюється до 1,2 метра, щоб не перекривати водоносний горизонт.
  5. Над поверхнею землі Верхня частина повинна виходити на висоту до 1 метра.
  6. Верх завжди необхідно закривати кришкою.
  7. Необхідно зробити козирок і вентиляційний висув (труба повинна підніматися над землею на 2 метри, всі отвори закриваються сітками).

Механічний спосіб очищення води в криниці

Є кілька простих ефективних способів:

  1. Перехоплюючі канави є ефективним «інструментом» від забруднень. Вони відводять брудну воду, яка не потрапляє джерело.
  2. Ще спосіб-навколо трамбується глина або по периметру робиться бетонна подушка глибиною 2 метри (товщина до 20 см). 1. Необхідно пам’ятати, що бетон дає розчин протягом півроку
  3. Потрібно чистити колодязь від мулу, це місце, де особливо активно можуть розмножуватися колонії патогенних мікроорганізмів.

Біологічне очищення води

У воді при плюсовій температурі особливо активно розмножуються патогенні мікроорганізми, які можуть спровокувати випадку захворювання системи шлунково-кишкового тракту.

Якщо в колодязі є тріщини, не закладені стики, можливий випадок просочування

каналізаційних стоків, що також становить небезпеку для здоров’я. Хлорування слід проводити регулярно, але його буде недостатньо, потрібно проводити обробку зрубу, чистити стінки.

Хімічне очищення води

Раз на рік хімічне очищення води неминуче; Вода повністю відкачується, проводиться дезінфекція патентованими і сертифікованими хімічними складами:

  • хлорне вапно;
  • дезінфікуючі «таблетки» (продаються в спеціалізованих магазинах);
  • керамічні патрони.

Зруб колодязя обробляється 5% хлорно-вапняним розчином.

Слід зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою колодязя забороняється до усування цих дефектів.

З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток, розчинних у воді.

Як запобігти забрудненню криниці?

Щоб запобігти забруднення води, потрібно встановити фільтри в магістралях для побутової води. Таким чином, питання про якість закривається практично на 90%.

Якщо у воді велика концентрація заліза, то це відчувається по особливому присмаку, також в рідині знаходяться частинки іржі.

У подібних ситуаціях монтуються спеціальні фільтри, які абсорбують занадто високий вміст заліза.

Застосовувати необхідно насоси (краще електро занурювальні). При цьому зливна труба повинна мати фіксатор (гачок), щоб можна було підвішувати відро. Також додатково використовують «журавель».

Після проведення санації колодязя (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.

Бережіть себе та своїх рідних! Ми бажаємо Вам здоров’я!

Новомиргородське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Поділитися: