Міський голова вивчав світовий досвід подолання цифрової освітньої нерівності

19.11.2021

Одним з головних завдань процесу модернізації галузі освіти громади є запровадження цифрових технологій. Новомиргородська міська рада вже стала на цей шлях і активно аналізує передовий досвід своїх колег з України та закордонних країн.

Найбільша виставкова подія світу ЕХРО 2020 в Дубаї (ОАЕ) – найкраща нагода ознайомитись з новітніми досягненнями визнаних лідерів у розробці технологій майбутнього.

Ігор Забажан у складі делегації керівників органів місцевого самоврядування з усіх куточків України, протягом декількох днів, перебував в Дубаї. Візит представників громад відбувся у рамках реалізації проекту Асоціації міст України «Подолання цифрової освітньої нерівності», спільного з ГО Центр освітніх реформ «Наші діти». До складу делегації увійшли найактивніші учасники проекту подолання цифрової освітньої нерівності «Інноваційний прорив», що уклали відповідний меморандум з Асоціацією міст України.

Цьогоріч візит нашої делегації був незвичайним з однієї вагомої причини. Вперше Україна побудувала на локації ЕХРО 2020 власний павільйон, котрий діятиме до 31 березня 2022 року. Саме до цієї дати триватиме всесвітня виставка. Емблемою павільйону України є дев’ять жовто-блакитних крапок, які символізують тему Smart Ukraine: Connecting Dots (Розумна Україна: точки підключення). Загалом павільйон – це велика історія про можливості України, він є одним з найкращих на виставці в Об’єднаних Арабських Еміратах, а наші інноваційні продукти мають великий інтерес серед її відвідувачів.

Для гостей з усього світу АМУ презентувала досвід громад у сфері цифрової трансформації освіти. Українські практики диджиталізації освітнього середовища підвищують якість освіти, її доступність, прозорість, ефективність.

Разом з колегами міський голова мав можливість побачити, а головне - обговорити нові ідеї розвитку, сучасний світовий досвід, актуальні тренди та технології майбутнього, ознайомитися з основними векторами розвитку кожної країни світу, налагодити міжмуніципальне співробітництво.

Формат заходів надавав кожному з учасників можливість отримати відповіді на найболючіші питання розвитку освіти у своїй громаді.

А за задумом організаторів поїздки відвідування ЕХРО 2020 повинно стати кроком уперед в особистісному розвитку кожного з очільників. Що в результаті сприятиме підвищенню рівня надання освітніх послуг в громадах, зокрема шляхом:

- підключення закладів загальної середньої освіти до сучасних електронних освітніх ресурсів;

- активізації участі педагогічних працівників закладів освіти громади у семінарах-практикумах, тематичних науково-методичних семінарах, конференціях, конкурсах та ін.;

- обов'язкового і постійного залучення громад до національних та міжнародних проєктів, в тому числі грантових;

- ефективної організації заходів із підвищення кваліфікації вчителів партнерськими громадськими організаціями.

За словами Ігоря Валерійовича, він та його колеги від візиту отримали лише позитивні враження та підтвердження своїх переконань про те, що освіта має бути пріоритетом розвитку, а підходи до її організації і трансформації мають відповідати сучасному цифровому світу.

Але інноваційна діяльність є специфічною і досить складною, потребує особливих знань, навичок, здібностей. А головне – її впровадження неможливе без педагогів-новаторів. Тому міський голова щиро сподівається на підтримку педагогічної спільноти у цій важливій справі.

Поділитися: