Лептоспіроз

22.08.2022

Лептоспіроз – небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Джерелами збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання.

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні).

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали відповідну їжу, воду –зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо ви уникаєте перебування та ловлі риби у потенційно зараженій воді, контактів із хворими та інфікованими тваринами проводите щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищаєте воду для пиття та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, проводите заходи щодо знищення гризунів у особистих помешканнях.

Новомиргородське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Поділитися: