“Грибний сезон”: як збирати гриби, аби не потрапити до лікарні  

18.10.2022

В Україні стартував грибний сезон, який триватиме аж до листопада. Збирання грибів для багатьох українців є приємним способом провести вільний час, проте таке дозвілля містить в собі й багато небезпек, якщо не розбиратися в грибах досконало.

При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння або навіть смерті.

Для запобігання отруєнню грибами, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують:

Купувати гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках.

Збирати та купувати тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

Не порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштувати сирі гриби на смак.

Вдома гриби потрібно ретельно промити, у маслюків та мокрух – зняти з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При кулінарній обробці гриби необхідно прокип’ятити 7-10 хвилин, відвар злити, після чого їх можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати ботулізм.

Категорично заборонено збирати гриби:

Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

З пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі.

Пластинчасті, адже отруйні гриби маскуються під них.

Печериці, в яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

Перша допомога в разі отруєння грибами:

терміново телефонуйте до «швидкої»;

промийте шлунок простою водою;

дотримуйтеся постільного режиму;

пийте багато рідини (звичайна або підсолена вода, прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Новомиргородське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Поділитися: