Ботулізм

25.01.2023

Ботулізм – це харчовеотруєння, що можепризвести до тяжких наслідків. Збудником захворювання є спороутворюючі, абсолютні анаеробні палички роду Clostridium (найчастіше C. botulinum). Спори присутні всюди у ґрунті, можуть зберігатися багатороків; джерелом отруєння найчастіше є їжа, заражена спорами, у якій розмножуються бактерії, яківиділяютьвеликукількістьботулотоксин, а шлях отруєння – шлунково-кишковий тракт (харчова форма). Сприятливимсередовищем для їхрозмноження є різніконсерви, позбавленіприпливуповітря (найчастішедомашні), з низькоюкислотністю, низькимвмістомсолі, нітратів та цукру (напр., м’ясніабоовочевіконсерви, овочі та картопля, якізберігаються у плівці, часник в олії, цибуля, м’ясо, риба, соуси). Дужерідкоранева форма, ботулізм у немовлятабоінгаляційна форма (внаслідокрозпиленняботулотоксинупід час біотерористичного акту).

Отож, найчастіше причиною ботулізмустаютьпродуктидомашньогоконсервування. Потенційнонебезпечними є усіконсервованіпродукти, якібули погано вимиті, неправильно/недостатньотермічнооброблені, транспортувалисьабозберігалисьненалежним чином. Навітьконсерви, у яких все добре з терміномпридатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими, аджеботулізм не можнавизначити за кольоромабо смаком - мікроорганізм, якийспричиняє хворобу, не псуєпродукти.

Такожботулізмможевиникнутивнаслідокспоживанняв’яленоїчикопченоїриби та будь-якихвиробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізмустаютьв’яленіабокопченіпродуктидомашньогоприготування, протереєструються і випадкихворобипіслявживанняпродуктів, вироблених у промисловихумовах. Цетрапляється у випадку не дотриманнявідповіднихвимогпід час заготівлі, переробкичизберігання продукту.

Симптомихвороби:

• Підвищена температура

• Сухість в роті

• Ускладненняковтання, спрага, сухістьслизовихоболонок, подразнення в горлі, більпід час ковтання

• Невиразністьмови

• Двоїння в очах, порушення зору (хворого турбує “сіткаабо туман” перед очима, двоїнняпредметів, важкістьчитання)

• Помутніння і опущенняповік

• М’язоваслабкість

• Запаморочення

• Нудота і блювання

• Пронос

• Здуття живота і запор

• Ураженням’язівшиї і кінцівок.

Інкубаційнийперіодвід 2-3 годин до 10 діб. У важкихвипадкахрозвиваєтьсядихальнанедостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Заходибезпеки:

• Рибу перед послом в домашніхумовахнеобхідноочиститивіднутрощів, ретельнопромитизовнішню і внутрішнюповерхні.

• Гриби складно повністюзвільнитивідмікрочастинок грунту, тому не рекомендуєтьсяконсервуватиїх в герметично закритих банках в домашніхумовах.

• При домашньомуконсервуванні, особливо овочів, щомістять мало природноїкислоти, необхіднододавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому щозбудникботулізму не любить кислесередовище.

• Важливо добре стерилізувати банки і кришкибезпосередньо перед закладкою в них продуктів.

• При консервуванні в домашніхумовах, особливо м'ясних і рибнихпродуктів, необхіднопроводититиндалізацію (протягомдвохдібпрогріватиконсерви при температурі 100 °С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), післячогопростерилізуватиконсерви при температурі 100 ° С - не менше 40 -60 хвилин з подальшоюгерметичнимзакриттям.

• Найменшездуттякришки – причина для категоричноївідмовивідвживання в їжувмісту банки.

• Такожнеобхідно категорично виключитипридбаннядомашніхконсервів, в'яленої, копченої, солоноїриби та іншихпродуктівхарчування в місцяхнесанкціонованоїторгівлі, у приватнихосіб.

У разіпоявисимптомівзахворюваннясліднегайнозвернутися до лікаря.

З метою попередженняхарчовихотруєньнеобхіднодотримуватисянаступнихрекомендацій:

- не брати в дорогу і на відпочинокпродукти, щошвидкопсуються;

- швидкопсувніпродуктизберігатитільки в холодильнику і обов'язководотримуватисятермінівїхреалізації;

- ретельнопроварювати, тушкувати і прожарюватихарчовіпродукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишкиїжі на наступний день перед вживаннямобов'язковопрокип'ятитиабопротушкувати;

- сирі і вареніпродукти при приготуванніїжіоброблятиокремимінвентарем (ножі, дошки);

- захищатихарчовіпродукти і продовольчусировинувідвипадковихзабруднень, зберігатиїх в закритомупосуді;

- не купуватипродуктихарчування на стихійних ринках з рук у приватнихосіб.

Новоукраїнськерайоннеуправління Головногоуправління Держпродспоживслужби в Кіровоградськійобластінаголошує на двохобов’язкових правилах, щобивберегтисявідботулізму:

• Униканняспоживанняпідозрілихпродуктів (в’яленої, копченої, солоної та консервованоїриби, м’ясних та грибнихконсервів (особливо домашньоговиробництва), продуктівсумнівноїякості та щодоякихви не впевнені, що вони зберігались та/аботранспортувалисьналежним чином).

• Уникайтепридбанняхарчовихпродуктів в місцяхнесанкціонованоїторгівлі

У випадкувиявлення перших ознакхарчовогоотруєння (слабкість, підвищеннятемпературитіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос і т.п.) не займайтесясамолікуванням, а терміновозверніться до найближчоїлікувальної установи за допомогоюмедпрацівників.

Госпіталізаціяобов’язкованезалежновідтяжкостіперебігузахворювання. Успіхлікуваннязалежитьвідранньоїдіагностики, правильного лікування та введення (у більшостівипадків) ботулінічного антитоксину.

Поділитися: