Ботулізм – це харчовеотруєння, що можепризвести до тяжких наслідків. Збудником захворювання є спороутворюючі, абсолютні анаеробні палички роду Clostridium (найчастіше C. botulinum). Спори присутні всюди у ґрунті, можуть зберігатися багатороків; джерелом отруєння найчастіше є їжа, заражена спорами, у якій розмножуються бактерії, яківиділяютьвеликукількістьботулотоксин, а шлях отруєння – шлунково-кишковий тракт (харчова форма). Сприятливимсередовищем для їхрозмноження є різніконсерви, позбавленіприпливуповітря (найчастішедомашні), з низькоюкислотністю, низькимвмістомсолі, нітратів та цукру (напр., м’ясніабоовочевіконсерви, овочі та картопля, якізберігаються у плівці, часник в олії, цибуля, м’ясо, риба, соуси). Дужерідкоранева форма, ботулізм у немовлятабоінгаляційна форма (внаслідокрозпиленняботулотоксинупід час біотерористичного акту).
Отож, найчастіше причиною ботулізмустаютьпродуктидомашньогоконсервування. Потенційнонебезпечними є усіконсервованіпродукти, якібули погано вимиті, неправильно/недостатньотермічнооброблені, транспортувалисьабозберігалисьненалежним чином. Навітьконсерви, у яких все добре з терміномпридатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими, аджеботулізм не можнавизначити за кольоромабо смаком - мікроорганізм, якийспричиняє хворобу, не псуєпродукти.
Такожботулізмможевиникнутивнаслідокспоживанняв’яленоїчикопченоїриби та будь-якихвиробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізмустаютьв’яленіабокопченіпродуктидомашньогоприготування, протереєструються і випадкихворобипіслявживанняпродуктів, вироблених у промисловихумовах. Цетрапляється у випадку не дотриманнявідповіднихвимогпід час заготівлі, переробкичизберігання продукту.
Симптомихвороби:
• Підвищена температура
• Сухість в роті
• Ускладненняковтання, спрага, сухістьслизовихоболонок, подразнення в горлі, більпід час ковтання
• Невиразністьмови
• Двоїння в очах, порушення зору (хворого турбує “сіткаабо туман” перед очима, двоїнняпредметів, важкістьчитання)
• Помутніння і опущенняповік
• М’язоваслабкість
• Запаморочення
• Нудота і блювання
• Пронос
• Здуття живота і запор
• Ураженням’язівшиї і кінцівок.
Інкубаційнийперіодвід 2-3 годин до 10 діб. У важкихвипадкахрозвиваєтьсядихальнанедостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Заходибезпеки:
• Рибу перед послом в домашніхумовахнеобхідноочиститивіднутрощів, ретельнопромитизовнішню і внутрішнюповерхні.
• Гриби складно повністюзвільнитивідмікрочастинок грунту, тому не рекомендуєтьсяконсервуватиїх в герметично закритих банках в домашніхумовах.
• При домашньомуконсервуванні, особливо овочів, щомістять мало природноїкислоти, необхіднододавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому щозбудникботулізму не любить кислесередовище.
• Важливо добре стерилізувати банки і кришкибезпосередньо перед закладкою в них продуктів.
• При консервуванні в домашніхумовах, особливо м'ясних і рибнихпродуктів, необхіднопроводититиндалізацію (протягомдвохдібпрогріватиконсерви при температурі 100 °С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), післячогопростерилізуватиконсерви при температурі 100 ° С - не менше 40 -60 хвилин з подальшоюгерметичнимзакриттям.
• Найменшездуттякришки – причина для категоричноївідмовивідвживання в їжувмісту банки.
• Такожнеобхідно категорично виключитипридбаннядомашніхконсервів, в'яленої, копченої, солоноїриби та іншихпродуктівхарчування в місцяхнесанкціонованоїторгівлі, у приватнихосіб.
У разіпоявисимптомівзахворюваннясліднегайнозвернутися до лікаря.
З метою попередженняхарчовихотруєньнеобхіднодотримуватисянаступнихрекомендацій:
- не брати в дорогу і на відпочинокпродукти, щошвидкопсуються;
- швидкопсувніпродуктизберігатитільки в холодильнику і обов'язководотримуватисятермінівїхреалізації;
- ретельнопроварювати, тушкувати і прожарюватихарчовіпродукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишкиїжі на наступний день перед вживаннямобов'язковопрокип'ятитиабопротушкувати;
- сирі і вареніпродукти при приготуванніїжіоброблятиокремимінвентарем (ножі, дошки);
- захищатихарчовіпродукти і продовольчусировинувідвипадковихзабруднень, зберігатиїх в закритомупосуді;
- не купуватипродуктихарчування на стихійних ринках з рук у приватнихосіб.
Новоукраїнськерайоннеуправління Головногоуправління Держпродспоживслужби в Кіровоградськійобластінаголошує на двохобов’язкових правилах, щобивберегтисявідботулізму:
• Униканняспоживанняпідозрілихпродуктів (в’яленої, копченої, солоної та консервованоїриби, м’ясних та грибнихконсервів (особливо домашньоговиробництва), продуктівсумнівноїякості та щодоякихви не впевнені, що вони зберігались та/аботранспортувалисьналежним чином).
• Уникайтепридбанняхарчовихпродуктів в місцяхнесанкціонованоїторгівлі
У випадкувиявлення перших ознакхарчовогоотруєння (слабкість, підвищеннятемпературитіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос і т.п.) не займайтесясамолікуванням, а терміновозверніться до найближчоїлікувальної установи за допомогоюмедпрацівників.
Госпіталізаціяобов’язкованезалежновідтяжкостіперебігузахворювання. Успіхлікуваннязалежитьвідранньоїдіагностики, правильного лікування та введення (у більшостівипадків) ботулінічного антитоксину.