28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці

24.04.2024

28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, як День вшанування пам'яті працівників, які загинули на роботі.

Найвищі цінності – це життя і здоров’я людини та їх захист потребує чималих зусиль, адже інколи людська діяльність пов’язана з небезпечними ситуаціями під час трудової діяльності. До виробничих небезпек, окупант додав нові – бойові дії та наслідки від них.

Цього року визначена Міжнародною організацією праці тема буде зосереджена на дослідженні впливу зміни клімату на безпеку та здоров’я працівників на роботі

В умовах повномасштабної війни питання безпеки праці набувають особливої уваги, а ризики від зміни клімату суттєво збільшуються. Функціонування підприємств ускладнюється навіть на умовно безпечних територіях, що позначається і на безпеці працівників.

Отже, в умовах війни цей день набуває особливого значення.

Статистика травматизму свідчить про стан охорони праці на підприємствах, причинах, видах травмувань, що надає можливість спланувати та вжити відповідних заходів щодо недопущення їх у подальшому.

У 2023 році по області травмовано 59 працівників проти 75 за аналогічний період 2022 року, також спостерігається зменшення травмування працівників зі смертельними наслідками: 2 проти 13 у аналогічному періоді 2022 року.

Слід зазначити, що у перший рік війни (2022) через агресію рф в області під час виконання мирної праці травмовано було 18 працівників, з яких 6 – смертельно.

У 1 кварталі 2024 року порівняно з відповідним періодом минулого року збільшився рівень загального та смертельного травматизму - травмовано 29 працівників (15 у 2022 році) , з яких 10, у т.ч. 1 смертельно внаслідок бойових дій.

Отже до усіх виробничих небезпек та професійних ризиків окупант додав нові – бойові дії, що першочергово треба враховувати під час організації виробничого процесу, а саме: не нехтувати сигналом «Повітряна тривога!» та виконувати рекомендації та порядок дій на підприємстві у разі оголошення тривоги.

Найбільш травмонебезпечні галузі на сьогодні є: енергетика; агропромисловий комплекс, соціально-культурна сфера; підприємства транспорту.

Які ж причини настання нещасних випадків?

організаційні – 40% та психофізіологічні – 46%, а саме: невиконання вимог інструкцій з охорони праці; особиста необережність потерпілого; порушення вимог безпеки під час експлуатації транспорту загального користування; травмування (смерть) внаслідок протиправних дій інших осіб; незадовільні фізичні дані або стан здоров’я.

За видами подій, найбільш травмонебезпечні є падіння потерпілого, причому левова частина працівників травмується під час пересування територією підприємства, робочих зон; 40% від загального травматизму у 2023 році, у т.ч. під час падіння працівника з висоти; наступні види це - ДТП; дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються; падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо.

Одним із чинників, що впливає на рівень травматизму у воєнний час це брак кадрів спеціального професійного спрямування на підприємствах області. Наприклад, через мобілізацію, на сьогодні є критичною ситуація в агропромисловому комплексі, роботи підвищеної небезпеки виконують працівники, які не мають достатнього фахового рівня та кваліфікації. У 2022 році у сільському господарстві було смертельно травмовано голову фермерського господарства, який особисто, без досвіду керування обробляв сільськогосподарські угіддя та під час усунення несправностей бульдозера ЧТЗ Т-130 був смертельно травмований запчастиною гідравлічної системи.

Найбільш травмонебезпечні галузі на сьогодні є: енергетика, агропромисловий комплекс, соціально-культурна сфера, підприємства транспорту.

Серед смертельних випадків - 1 працівник галузі енергетики внаслідок прильоту; 1 працівник газового господарства через ДТП; 1 працівник в гірничорудній і нерудній промисловості через обвал породи.

Превентивна робота Держпраці та її територіальних органів по напрямкам охорони та гігієни праці формується саме на підставі аналізу нещасних випадків.

У 1 кварталі 2024 року державними інспекторами управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області проведено 2904 заходи, якими охоплено 948 суб’єктів за участю 6098 працівників: проведено 34 семінари, 4 наради, 2859 технічних консультацій на робочих місцях.

Одним із нових заходів співпраці з працівниками є проведення тематичних тренінгів з імітацією реальних дій на робочих місцях безпечного проведення робіт та моделювання події нещасних випадків, які сталися на робочих місцях.

Організовано проведення 2 тематичних тренінги з імітацією реальних дій на робочих місцях:

на базі Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького на тему: «Безпечна експлуатація драбин та стрем’янок»,

на базі сільськогосподарського підприємства на тему: «Вимоги безпеки під час виконання шиномонтажних робіт», за наслідками яких підготовлено навчальні відеоматеріали та розміщені на сайті та Ютуб-каналі Управління.

Проведено 4 моделювання події НВ, які сталися на робочих місцях:

у виробничому підрозділі служби локомотивного господарства регіональної філії «Одеська залізниця», де слюсар з ремонту рухомого складу отримав травми через руйнування підставки під гідравлічний домкрат внаслідок чого відбувся зсув самого домкрата з під рами кузова електровозу.

На підприємстві харчової промисловості, де формувальник тіста під час очистки тістоділителя, через вмикання машини іншим працівником отримав травму правої руки (відсічення пальців)

на комунальному підприємстві Кропивницької міської ради, де стався нещасний випадок з начальником дільниці рухомого складу під час виконання вантажо-розвантажувальних робіт за допомогою підйомно-транспортної техніки через травмування лапою штабелера.

На сільськогосподарському підприємстві де стався нещасний випадок з підсобним робітником під час виконання робіт при завантаженні та розвантаженні біг – бегів на причеп вантажного автомобіля КАМАЗ з якого він упав при зіткненні з вантажем та отримав тяжкі травми.

На підставі аналізу порушень, виявлених під час проведених 4 позапланових перевірок, з підстав настання смерті потерпілого, акцентуємо керівникам суб’єктів господарювання на питання забезпечення обов’язкового проходження медичних оглядів працівниками відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій. До цього ж питання інформуємо, що відповідно до моніторингу нещасних випадків у 2023 році фахівцями Управління проведено 14 спеціальних розслідувань на підприємствах, працівники яких померли на робочих місцях за станом здоров’я – природня смерть. З початку 2024 року таких випадків вже – 7.

Тому наголошуємо, що працівники без проходження медогляду не повинні допускатись до роботи роботодавцем! Це встановлено статтею 17 ЗУ Про охорону праці.

Отже звертаємо увагу, що на сьогодні є нагальна потреба ще раз звернути увагу керівників суб’єктів господарювання на належну організацію комфортних та безпечних умови праці на робочих місцях в умовах воєнного стану, запроваджувати заходи психосоціальної підтримки в колективах, а працівників - не бути байдужими та не нехтувати безпекою на робочих місцях не тільки по відношенню до себе особисто, а й до колег та перебуваючих в робочих зонах.

Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Поділитися: